История на Фейсбук

Фейсбук е основан от Марк Зукърбърг. В проекта са участвали и съквартирантите му Едуардо Саверин, Дъстин Московиц и Крис Хюз. Първоначално членството в уебсайта е било ограничено само до учащи в Харвард, но по-късно е било разпространено сред Бостън, Ivy League и Станфорд. Тъй като популярността на тази социална мрежа нараствала все повече и повече, Зукърбърг постепенно давал достъп на студенти от много други учебни заведения към сайта преди накрая да отвори сайта за всички желаещи над 13 години.

Всичко започва с Facemash, предшественика на Фейсбук, който Марк Зукърбърг създава сам на 28 Октомври, 2003 година, когато е бил второкурсник в Харвард. Сравняван е със сайта hotornot.com, тъй като функцията му е била просто да показва снимки на студенти от Харвард, като позволява на посетителите да оценяват студентите по атрактивност. За направата на този сайт, Зукърбърг е хакнал защитените компютърни мрежи на Харвард, в които се е съдържала нужната информация и я е копирал, след което я е използвал за да качи до 22 000 снимки привлече 450 посетители за първите 4 часа. По-нататък сайтът имал невероятен успех преди да бъде затворен от администрацията на Харвард. Зукърбърг е обвинен в нарушаване на сигурността, авторските права и личното пространство на всички студенти в Харвард и е заплашен с изгонване от университета.

Кадър от "The Social Network" - биографичния филм на режисьора Дейвид Финчър (Fight Club), в който Марк Зукърбърг (в ролята Джеси Айзенбърг) и съквартирантите му се радват на успеха на Facemash.

След инцидента с Facemash, Зукърбърг решава да развие проекта и на 4 Февруари, 2004 пуска thefacebook.com. 6 дена след стартирането на сайта три студента на Харвард от по-горни курсове, Камерън Уинкълвос, Тайлър Уинкълвос и Дивия Нарендра, обвиняват Зукърбърг, че ги е подвел като е казал, че ще им помогне да създадат социална мрежа "harvardconnection.com", а вместо това е използвал идеите им за да направи конкурентен продукт. Тримата се оплакали във вестника Harvard Crimson и издателите почнали да разследват случая. По-късно тримата студенти решили да съдят Зукърбърг и се стигнало до споразумение. Членството в "thefacebook.com" е било ограничено само до Харвард и в първия месец повече от половината студенти са имали регистрация. Саверин, Московиц, Хюз и Андрю МакКолъм, който се занимавал с графичния дизайн, скоро се присъединили към Зукърбърг за да му помогнат с развитието на Фейсбук, който през март 2004 се разпространява в Станфорд, Колумбия и Йейл. По-нататък фейсбук дава достъп на училищата в Ivy League асоциацията, университетите в Бостън и Ню Йорк, MIT (Технологичния институт в Масачузетс) и постепенно се давало достъп на други университети в САЩ и Канада.

През 2005-та домейнът на сайта вече е "facebook.com". Дотогава достъпът до сайта е бил възможен само чрез покана, във висшите учебните заведения и за служителите на Apple Inc. и Микрософт. На 26 Септември, 2006г. Фейсбук е официално достъпен за всички над 13 годишна възраст с валиден и-мейл адрес. На 24 Октомври, 2007 Микрософт обявява, че е закупил дял от Фейсбук на стойност 240 милиона долара , което означава, че общата стойност на сайта се е равнявала на 15 милиарда. Договорът с Микрософт включва и правото да се поставят международни обяви в сайта. През Ноември, 2010 стойността на Фейсбук се равнява на 41 милиарда долара. През месец Март, същата година, Фейсбук е сайт, по-посещаван и от Google. В същия месец е докладвано, че на екипа на Фейсбук му се налага да трие приблизително по 20 000 профила всеки ден от съображения за сигурност, най-вече поради спам в сайта.